Gyakori kérdések

Napjainkban nagyon sok pozitív és negatív információ jut el hozzánk az internetről, közösségi oldalakról. Ennek jó és rossz oldala is van. Fontos, hogy jól nézz utána a sminktetováló szakembernek, nézd meg online felületeit, olvasd el a róla írt véleményeke, hiszen ezek is befolyásolják a döntésedet.  Az első benyomás is fontos, hiszen ha szimpatikusnak találod a sminktetoválót, akkor már egyfajta bizalmi kapcsolatot alakítottál ki. Válassz olyat, akinek láttál élőben munkáját, akiről megbízható ajánlást kaptál. Láttál webes felületein és élőben is gyógyult munkáit. Válassz olyat, aki magas minőségű anyagokkal dolgozik, profi géppel és professzionális pigmenteket használ. Akit eltudsz érni, ha bármilyen kérdésed merülne fel és aki ellát szakvéleménnyel. Válassz olyat, aki rendszeresen tetovál, nem csak hébe-hóba.

Az áraknál pedig, legyél nagyon figyelmes, mivel a gyanúsan olcsó szolgáltatásról árulkodik, hogy minőségtelen. Az arcunkon ne akarjunk spórolni, később nagyon megbánhatjuk. Legyél nagyon körültekintő mivel egy elrontott sminktetoválás javítása sok esetben teljesen tökéletesre nem javítható vagy nagyon körülményes eljárás. Az eltávolítás pedig költséges, hosszú időbe telik és fájdalmas is lehet.

Többféle befolyásoló tényező van, amire ha odafigyelünk, megkímélhetjük magunkat az esetleges kellemetlenségektől. Ilyen például a fáradtság, kimerültség. Lehetőleg ne egy éjszakai műszak vagy egy átbulizott éjszaka után érkezz az időpontodra, mert ha fáradtak vagyunk, akkor ingerültebbé válunk, türelmetlenek leszünk. Pihend ki magad tetoválás előtt.

Menstruációs időszakunk is körülményes időszak, hiszen a ciklust megelőző 1-2 nap és a ciklus első 2 napján feszültebbek, türelmetlenebbek vagyunk és meglehetősen alacsonyabb a fájdalomtűrő képességünk. Ezért ezen időszak alatt nem annyira javaslom a sminktetoválást.

Sminktetoválás előtt minimum 1 héttel ne menj szoláriumba és ne tedd ki direkt UV sugárzásnak a bőröd, mert égett, száraz bőrfelületre tetoválni kellemetlen lehet és a végeredményt is befolyásolhatja.

Bőröd megfelelő hidratáltsága egy nagyon fontos tényező a mindennapokban, nemcsak a tetoválás előtt. A kellőképpen hidratált bőr rugalmas, nem feszül, nem húzódik így csökken a fájdalomérzet is.

Mindenkinek van egy úgynevezett fájdalomküszöbe, kinek magasabb kinek alacsonyabb. Sok minden befolyásolhatja a fájdalomérzetünket, pl.: lelkiállapotod, menstruációs ciklus, fáradtság, éhség stb. A sminktetoválás nem teljesen fájdalommentes eljárás, de az egész folyamat alatt lidokain tartalmú érzéstelenítő készítményeket használok és így teljesen elviselhetővé válik a folyamat. Tapasztalataim alapján nagyobb az ijedtség vendégeim részéről, aztán mikor elkezdem a tetoválást, csak annyit kérdeznek: „Már csinálod?” „Ez csak ennyi?” Szóval ne félj, ha nagyon szeretnéd azt a tetoválást, már ez egy jó pont a fájdalomtól való félelem leküzdésében. Volt olyan vendégem, aki elaludt szemöldöktetoválás közben és többen megemlítették már, hogy mikor csipesszel igazítom a saját szemöldöküket az kellemetlenebb volt számukra, mint maga a sminktetoválás.

A szemöldöktetoválás szinte teljesen fájdalommentes eljárás. Tetoválás közben könnyezhet a szemed és tüsszentésre ingerlő érzést érezhetsz, ami teljesen normális, reflexszerű reakció. A szemhéjtetoválás sokak számára félelmetes dolog, hiszen magáról a szemünkről van szó és ez önmagában is félelmetes lehet. Azonban nem kell aggódnod, mert végig csukva van a szemed a tetoválás alatt, még az alsó szemhéj tetoválása közben is, így nem kell attól tartanod, hogy megsértené bármi is a szemed. A megfelelő feszítési technikának köszönhetően nem kell attól tartanod, hogy kinyitnád a szemed. Menet közben többször is megállok és érzéstelenítek folyamatosan, így nem olyan kellemetlen a szemhéjtetoválás. Ami esetleg kellemetlenebb lehet, az a folyamatos törölgetés. De ez az érzés is csökkenthető. Olyan ápoló készítményeket használok a tetoválás során, amik képesek folyamatosan és nagyon hatékonyan hidratáltan tartani a bőrfelületet. Ajaktetoválásnál a kontúr elkészítése lehet egy kellemetlenebb része a tetoválásnak, de szerencsére ez egy gyorsabb folyamat. Tapasztalataim alapján a satíros rész sokkal elviselhetőbb folyamat. Az érzékeny pontok az ajkak középvonalában helyezkednek el, alul is és felül is. Szájtetoválásnál is folyamatosan megállunk és érzéstelenítünk. Nagyon jól el tudjuk zsibbasztani az adott területeket a megfelelő készítményekkel, így nem kell tartanod a fájdalomtól szájtetoválás során sem.

Nem! Ki sem kell szedned tetoválás előtt. attól lesz igazán természetes a végeredmény, hogy a saját szőrszálaidat is meghagyjuk. Munkám során arra törekszem, hogy a legtöbb szőrszálat megmentsem, és csak azokat szedjük ki, amiket tényleg muszáj. Előrajzolás alatt szépen megigazítom a szemöldököd, neked nem kell előtte kiszedned.

Főleg zsibbadást fogsz érezni, az érzéstelenítő miatt. Hallani fogod a tetováló gépet is, ami nagyon halk, mivel sminktetováló gép. Tetoválás közben könnyezhet a szemed és tüsszentésre ingerlő érzést érezhetsz, ami teljesen normális, reflexszerű reakció.

A sminktetoválásod kb. 1 hétig intenzív színű lesz, aztán a pigmentálódási folyamattal szépen elkezd halványulni, természetesebbnek hatni. Mire teljesen meggyógyul kb. 30-40%-kal lesz világosabb a friss tetoválásnál. Ennek a folyamatnak 4-6 hét kell, hogy végbemenjen.

2 hétig nem szabad szoláriumba, uszodába, szaunába, gőzfürdőbe menned. Éppen ezért a sminktetoválásodat ne csináltasd wellness hétvége vagy nyaralás előtt. Óvnod kell mindenféle fertőzéstől, felázástól és nem szabad kitenned direkt UV sugárzásnak. Mechanikai sérülésnek sem szabad kitenned, a varasodás után a leváló bőr lemezkéket leszedni, letépkedni, kapirgálni szigorúan tilos!

Sminktetoválásod elkészültével kapsz tőlem utóápolási tanácsokat szóban és írásban is, illetve egy utóápoló krémet, amivel kenegetni tudod majd a tetoválást. A megfelelő és problémamentes gyógyulás érdekében, csak ezt a krémet használd. Nincsen szükség másfajta készítményekre, mert nagyobb bajt csinálhatsz, mint gondolnád! Naponta többször kell majd kenegetned a tetoválást, hogy folyamatosan hidratálva legyen az adott terület. Ezt egy fültisztító pálcika segítségével tudod majd megtenni, kézzel nem szabad hozzá nyúlnod. Ez a felelősség a tiéd, a helyes utóápolás nagyon fontos tényező sminktetoválásod tartóssága és szépségének megőrzése érdekében.

A szemöldöktetoválás után teljesen szalonképes vagy, folytathatod a megszokott mindennapjaid. Pici pirosság és duzzanat jelentkezhet, de ez pár órán belül el fog múlni. Szemhéjtetoválásnál van akinek kicsit és van akinek jobban bedagad a szemhéja, ez mindenkinél más és más. Szájtetoválás során az ajkak megduzzadnak, vastagabb ajkú hölgyeknél jobban, vékony ajkú hölgyeknél kevésbé. A duzzanatot hűtőhideg jégzselé párnával tudod enyhíteni, de nagyon fontos, hogy steril textíliába csomagold előtte, megelőzve ezzel a felázást, a fagyást és a fertőzés lehetőségét.

Igen szabad, de figyelned kell, hogy direkt UV sugárzásnak, napozásnak ne tedd ki a sminktetoválásod, illetve használj fényvédő krémet.

Igen, mivel a bőrünk egy élő szövet, ami folyamatosan változik, élettani hatások befolyásolják, külső és belső tényezőknek van kitéve. Ez főleg szemöldöktetoválásnál lényeges téma, hiszen ha egy szálas szemöldöktetoválást szeretnél, figyelembe kell vennem, hogy ha zsíros, tág pórusú a bőröd, esetleg szeborreás vagy rosaceás a bőröd akkor sajnos nem készíthető szálas szemöldöktetoválás, mivel a végeredmény nem lesz szép. Ha viszonylag normál a bőröd és nem is olyan száraz, nem is túl zsíros akkor bármilyen technikát tudunk alkalmazni. Ajaktetoválás és szemhéjtetoválás esetében ez nem jelent problémát a munkánk során.

Ha letelt a 2 hét gyógyulási idő, különösebb teendőd nincsen. Szedheted a szemöldököd ugyanúgy, mint a tetoválás előtt, annyi különbséggel, hogy a szemöldöktetoválásod vonalát kövesd. Festeni is nyugodtan lehet, ha esetleg fakó színű a saját szemöldökszőröd, vagy idősebb vendégeknél az ősz szőrszálak elfedése végett. Ha alkalomra mész és erőteljesebb sminket készíttetnél, akkor is nyugodtan sminkelhető a szemöldök, szemhéj és szájtetoválásod is. TIPP: Szájtetoválásod hosszú évekig szép lehet, ha folyamatosan hidratálod. Egy színtelen vagy halvány színű ajakápolóval vonzóbbá is teheted, miközben hidratálod is.
Ez egyénenként változó, több dologtól is függ. A bőrünk állapotától, zsírtartalmától, hidratáltságától, az életkorunktól, étkezésünktől, mennyit és milyen rendszerességgel járunk szoláriumba és, hogy milyen az immunrendszerünk. Függ attól is, milyen technikával és milyen színárnyalattal készült a szemöldöktetoválás. Pl. egy világosabb bőrű, világosabb hajú vendégnek világos színt választunk szemöldöktetoválás során. Viszont neki hamarabb fog kikopni egy világosabb szín, így valószínűleg hamarabb is kell jönnie frissítésre, mint egy olyan vendégnek, akinek kreolosabb a bőre, sötétebb a haja és a szemöldöktetoválását is egy sötétebb színnel készítettük. A sötétebb színek tovább maradnak meg a bőrben. Ez nem azt jelenti, hogy a világos hajadhoz, ha kérsz egy sötét szemöldököt, az milyen tartós és szuper lesz. Nem, ilyet nem csinálunk. A hajadhoz, bőrödhöz megfelelően választjuk ki a színt számodra, mert így lesz harmonikus és esztétikus. Minél fiatalabb egy bőr, annál sűrűbben kell frissíteni a tetoválást, hiszen az anyagcsere folyamatok és a sejtosztódás sokkal gyorsabb, mint egy idősebb vendég esetében. Szemhéjtetoválásnál általában fekete pigmenttel készítem a tetoválást, ez hosszú ideig szép és élénk marad, de van olyan bőr, amiben halványabbra tud gyógyulni még a fekete is. Viszont mindegyik sminktetoválásról elmondható, hogy szépen, egyenletesen kopik a bőröd természetes szarusodási folyamatának következtében, tehát nem egyik napról a másikra fog eltűnni. Mikor eléri azt az állapotot, hogy halványnak találod, és már azon kapod magad, hogy reggelente újra átrajzolgatod a szemöldököd, akkor kell felkeresned engem, hogy frissítsem a sminktetoválásod. Minden vendégemnek biztosítom a hűségkedvezményt, aki továbbra is engem választ. Átlagosan a szemöldöktetoválások 1-3 évig, a szemhéjtetoválások, 3-4 évig, a szájtetoválások pedig szintén 3-4 évig maradnak szépek.

Előfordulhat, hogy a szemöldök vonalában sérülésből, balesetből adódóan vagy az ajkak kontúrvonalában herpeszek miatt hegek vannak. Ilyen esetekben is természetesen elvégezhető a tetoválás. A heges terület egy rugalmatlan, vékony bőr, nem tud olyan szépen beépülni a pigment, mint az ép bőrfelületbe. Szürkülhet vagy az ajkaknál más színt is, barnás és lilás árnyalatok irányába is elmozdulhat a szín, ha nem vigyázunk. Ezért ilyen esetekben körültekintően járunk el.

Az anyajegyek és szemölcsök olyan sejteket tartalmaznak, amiket ha tűszúrás ér, sajnos sejtburjánzásnak indulhatnak. Ezért az anyajegyeket és szemölcsöket ki kell kerülnünk tetoválás közben, legalább 1-2mm-rel, így elvégezhető a tetoválás. De ez sem minden esetben lehetséges, meg kell vizsgálni mik a lehetőségeink. Vannak olyan esetek, amikor inkább a levetetést javaslom, és ezt komolyan kell venni, ha valaki nagyon szeretné azt a tetoválást.

A sminktetoválások gyógyulási ideje 2 hét, ezután lehet menni kozmetikai kezelésre. Viszont ilyen jellegű beavatkozásokra, mint a hámlasztás, dermaroller és a mezoterápiás kezelésre várni kell 1 hónapot. Későbbiekben pedig arra figyeljünk, hogy szemöldöktetoválásunkat és szájtetoválásunkat ne érje semmilyen peeling, ugyanis ezeket a területeket fakítani fogja.

Nem zárják ki egymást. Ajaktetoválás esetén azt javaslom, előbb a feltöltés valósuljon meg és miután elmúlt a véraláfutás, 1-2 hét elteltével elkészíthetjük a szájtetoválást. Botox esetében, teljesen mindegy, hogy a szemöldöktetoválás vagy a botox valósul meg hamarabb. Ha előbb a botox készül el, a sminktetováló igazítja a szemöldököt szimmetrikusra, ha pedig előbb a tetoválás, akkor az orvos fogja igazítani a botox-szal a szemöldököt.

Mindig előre megbeszélem a vendéggel, milyen sűrűn szokta festeni a haját, változtatni a színét, mivel ez egy fontos tényező, amikor színt választunk a szemöldöktetováláshoz. Ha valaki sűrűn változtatja a hajszínét, akkor az eredeti szemöldökszőr színéhez igazítom a szemöldöktetoválást, vagy egy olyan színt választunk, ami semleges, mindenhez passzoló natúr barna szín. Ha a vendégem pl. már előre tudja, hogy a fekete hajából 2 hónap múlva szőkét fog csináltatni, akkor érdemes megvárnunk ezt a folyamatot, hogy biztosan harmonikus és tökéletes végeredményt kapjunk.

A műszempillákat legalább 1 héttel a tetoválás előtt le kell szedetni, mert a ragasztódarabkák gyulladást, allergiás reakciót okozhatnak. Szemhéjtetoválásnál a korrekció 6 hét múlva esedékes, így arra kérem ilyenkor a vendégeket, hogy ne rakassák vissza a műszempillákat. A korrekció után 1 hónappal visszarakatható a műszempilla.

A kontaktlencsét mindenképp ki kell venni szemhéjtetoválás előtt, mivel a festék aláfolyhat és kellemetlen égő, szúró érzést okozhat. Sokat törölgetem a szemet a tetoválás alatt, így ebből a szempontból sem szerencsés, ha bent van a kontaktlencse, mert elmozdulhat. Az utóápolásnál kenni kell a szemhéjat utóápoló krémmel, ezért a tetoválás után még pár napig ne rakd vissza a kontaktlencsét.

Különösen figyelj arra, ha tetoválás előtti napokban gyulladt, viszket, könnyezik a szemed, inkább kérj egy másik időpontot, mivel ilyen esetben nem végezhető el a tetoválás. Allergiás időszakban, ha nem nagyon viszket a szemünk és nem igényli a dörzsölgetést, akkor elvégezhető a tetoválás, de ha nagyon aktív az allergia, inkább várd meg ezen időszak végét és az allergia szezon után készíttesd el a szemhéjtetoválásod.

Terhesség és szoptatási időszak alatt megváltozik a hormonháztartásunk és a hormonok állapota nagyban befolyásolja bőrünket. Ennek a hatása, hogy a bőr nem tudja befogadni úgy a pigmenteket, nem lesz olyan a gyógyulási folyamat, mint amilyennek lennie kellene és a szín kialakulását, beépülését is befolyásolhatja. Illetve ha bármilyen komplikáció lépne fel a terhesség vagy a szoptatási időszak alatt, annak nem szeretnék én az oka lenni, így szalonomban nem készítek terhes nőknek vagy szoptató anyukáknak sminktetoválást.

Mivel sminktetoválásról, és nem testtetoválásról van szó, természetes folyamat, hogy a tetoválás idővel elszíneződik és kopik. Valamilyen irányba mindig elmozdul, a szín az évek múlásával. Ez lehet egy vöröses vagy lilás-szürkés árnyalatú kopás, attól függ, hogy milyen a vendég bőre illetve, hogy milyen színt választottunk neki a tetoválás alkalmával. A sötétebb barnák színek szürkésebbre, hamvasabbra fognak elmozdulni, míg a világosabb barnák kicsit narancsosabb, vöröses árnyalatra fognak kopni. Ilyenkor kell frissíteni a tetoválást, hogy szemöldökünk újra tökéletes barna színben pompázzon.

A testtetováló testet tetovál, alkotásokat és mintákat készít. A sminktetováló, azt tanulta milyen sminket kell készíteni a vendégnek, bármilyen bőrtípusról legyen szó, ő csak arcot tetovál és a mintákat a testtetoválóra hagyja. Ez a kettő teljesen két külön szakma, ne keverjük őket össze. Én sem készítek karra vagy lábra tetoválást, csak arcra sminktetoválást. A testtetováló gépe erősebb, másra való, a festékeik is más molekulaméretekkel rendelkeznek, amik testtetoválásra alkalmasak, de sminktetoválásra nem. A testtetováló pigmenttel készült fekete szemöldökök általában az évek során kékesre változtatják a színűket, de sajnos nem kopnak. Éppen ezért rettentő nehéz őket eltávolítani és kijavítani. Sminktetováló pigmenttel elfedni nem is lehet őket.

Az allergia bárkinél, bármikor előjöhet, de ahhoz, hogy ezt kiszűrjük lehetőséged van egy allergiatesztet csináltatni nálam. Ezt tetoválás előtt 1-2 héttel is el tudjuk végezni, de akár egy hónappal előtte is, ez teljesen mindegy. Azokkal a pigmentekkel, amikkel dolgozom, egy picike pontban betetoválom a fül mögötti bőrfelületre és meglátjuk, milyen reakciót vált ki.

Szalonomban csak olyan sminktetováló pigmentekkel dolgozok, amelyek európai hatóságok által bevizsgált, magas és szigorú követelményeknek megfelelően készülnek. Nem tartalmaznak színezékeket, nehéz fémeket és rákkeltő, vagy egészségre káros anyagokat, melyek allergiát válthatnának ki. Vegán és állatkísérletektől mentes, valamint természetes anyagokból vannak előállítva.

Lidokainérzékenység: Ha valaki lidokainérzékeny, tapasztalataim alapján sokkal magasabb a fájdalomküszöbe, mint annak, aki nem érzékeny. Ő érzéstelenítés nélkül is simán meg tudja csináltatni a szemöldökét, de persze van lehetőség másfajta érzéstelenítő készítmények használatára is. Ebben az esetben a vendégnek egyeztetnie kell a kezelőorvosával.

Sokan érkeznek úgy hozzám, hogy már van egy meglévő sminktetoválásuk. Abban az esetben van szerencsénk, ha sminktetováló pigmenttel készült a régebbi tetoválás is, mert ez valószínűleg már elhalványodott, és ha még a forma is rendben van a színen könnyen tudunk változtatni. Ezek a tetoválások biztos, hogy az évek során elmozdultak valamilyen más árnyalatba, akár vöröses, lilás, de szürkés színűre is kikophattak. Ilyen esetben egy úgynevezett camouflage technikát alkalmazok, hogy semlegesítsem a színváltozás okozta problémát és el tudjam készíteni az új tetoválást. Ha formailag is problémás a régi tetoválás, akkor is ezt a technikát alkalmazom, de ebben az esetben szinte biztos, hogy egy picikét vastagítani kell a meglévő formán. Ha ez nem megfelelő a vendég számára, akkor valamilyen eltávolítást szoktam javasolni, ami lehet lézeres vagy biokémiai eltávolítás is. Biokémiai eltávolítást én is csinálok a szalonomban, de ez több szempontból is vizsgálatot igényel. Ha tényleg nagyon halvány már a régi tetoválás, csak abban az esetben végzem el. Sajnos sok esetben elkerülhetetlen a lézeres eltávolítás, mert egy rossz formától vagy a testtetováló pigmentektől csak ily módon tudunk megszabadulni. Az eltávolítás egy hosszabb folyamat, mely sok időt, akár egy évet is igénybe vehet, ha olyan rossz a helyzet. Türelmesnek kell lenned, hogy végre olyan legyen a szemöldököd, amelyről mindig is álmodtál.

Egy sminktetoválás nem olyan, mint egy szemhéjpúder, amit ha meguntam letörlök és kész. A sminktetováló pigmentek nagyon magas minőségű festékek, amikkel én dolgozom vegán, állatkísérletektől mentesek és természetes anyagokból vannak előállítva. Egy sminktetováló munkája nagy felelősség és hatalmas odafigyelést és koncentrációt igényel. Minden egyes munka mögött rengeteg tanulás, továbbképzések, ráfordított idő, tehetség és nagy szorgalom áll. Én hatalmas odaadással és szeretettel készítem a munkáim! Nagyon szeretem amit csinálok, a tetoválás elkészültével látott boldog arcok, könnyekkel küzdő szemek és hálás ölelések felbecsülhetetlen érzést keltenek bennem.

Sajnos sok olyan vendéggel találkoztam már, aki inkább az olcsóbbat választotta, vagy azt, aki szakmailag nincs eléggé felkészülve és utána felkeresett engem, hogy segítsek neki. Az elrontott tetoválások javítása sajnos egy nagyon hosszú, költséges és fájdalmas dolog tud lenni. Az arcodon és a bőrödön ne akarj spórolni!

Miután elkészült a tetoválás több dologtól is óvnod kell, ami esetleg fertőzésveszélyt jelenthet. Sportolni azért nem szerencsés, mert ha megizzadunk mozgás közben, az izzadtság cseppek ráfolyhatnak a friss gyógyuló tetoválásra és feláztatják azt, valamint hátráltatják a pigmentáció folyamatát és a varasodásnak sem kedvező. Ezért 2 hétig mellőzni kell az intenzív sportolást, akkor is ha nem annyira izzasztó mozgást végzünk, hiszen a méregtelenítési folyamatok ugyanúgy zajlanak a bőrben és a pigmentek szintén nem tudnak kellőképpen beépülni.

Szemöldöktetoválás után az alapozó használatát egyáltalán nem javaslom, mivel szinte megoldhatatlan, hogy teljesen elkerüljük és véletlenül se menjünk rá a szemöldöktetoválásunkra. Az alapozó gyulladást válthat ki a frissen tetovált területen, nehezíti a pigment beépülését. A gyógyulási időt, azaz 2 hetet, mindenképpen várjuk meg. További nehézséget okozhat, hogy a nap végén a sminket valahogy le kell mosnunk és a sminklemosókkal meg vattákkal nehezen tudjuk kikerülni a tetovált területeket. Szemhéjtetoválás után tilos szempillaspirált és bármilyen szemhéjfestéket használni! Szájtetoválásnál szintén csak az utóápoló érintkezzen az ajkakkal.

Akinek szokott lenni herpesze, annak azt szoktam javasolni, hogy az időpontja előtt 3 nappal kezdje el szedni a Herpesin vagy Telviran nevű tabletták közül az egyiket. A tetoválás után pedig végig kell szedni még 1 héten keresztül a tablettát. Így megakadályozható a herpesz kialakulása, ami befolyásolja az ajaktetoválás gyógyulását és akadályozhatja a pigmentációt, valamint nagyon kellemetlen tud lenni. Ezt a háziorvossal kell egyeztetni és felíratni.